23
сеп
2016

ZAVRŠEN JOŠ JEDAN PIROTEHNIČKI KURS

Posted By :
Comments : 0

Pirotehnički poslovi su specifični zbog prirode materijala koji se koriste pri radu. Ti materijali se zajedničkim imenom zovu opasne materije jer pri nekontrolisanom delovanju mogu dovesti do teških akcidenata. Zbog toga na poslovima prerade i ugradnje u podsklopove i finalne proizvode mogu raditi samo posebno osposobljena lica koja poznaju prirodu opasnih materijala i načine postupanja sa njima.
U nizu organizovanih pirotehničkih kurseva od strane Sektora logistike, Službe bezbednosti i zdravlja na radu održano je još jedno (od 13.09. – 21.09.2016) osposobljavanje za bezbedan i zdrav rad novoprimljenih lica za rad na poslovima izrade, prerade, manipulacije ekspolozivnim materijalima, specijalne montaže, kontrole i opite.
Osposobljavanje izvodi stručni tim Holding Korporacije „KRUŠIK“ a.d. po tačno usvojenom Programu koji se sastoji iz teorijskog i praktičnog dela.
Teorijski deo obuhvata osposobljavanje iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, iz oblasti zaštite od požara i spasavanja i upoznavanje sa osnovama eksplozivnih materijala, načinom proizvodnje, prerade i ugradnje u podsklopove i finalne proizvode.
Praktičnim osposobljavanjem (pokaznim vežbama) kandidati se upoznaju sa proizvodnjom, elementima proizvodnje, a na poligonu sa efektima eksplozivnih materijala, zapaljivim tečnostima i njihovim gašenjem – eliminisanjem požara i preduzimanjem mera za otklanjanje posledica nastalih dejstvom opasnih materija.
Po izvršenom osposobljavanju vrši se provera znanja polaznika pred ispitnom komisijom. Samo oni kandidati koji pokažu zadovoljavajući uspeh mogu raditi na poslovima izrade, prerade i drugim poslovima sa opasnim materijalima.
U periodu 2015- 2016 godine osposobljeno je 424 kandidata.

About the Author

Leave a Reply