08
авг
2020

ЗАЈЕДНИЧКО САОПШТЕЊЕ ОИС

Posted By :
Comments : Off

 

Групацију ОИС Србије чине фабрике које се баве производњом наоружања и војне опреме и послују већинским државним капиталом. Запошљавамо близу 17000 радника, а са нама сарађује велики број домаћих коопераната који запошљава још најмање 20000 људи.

Просечне зараде у ОИС су изнад републичког просека и лако се може израчунати колико породица живи од онога што производимо и продајемо. Наше фабрике се баве тежишно производњом, а понекада и трговином и пласманом сопствених производа. Око 40 до 45% укупног извоза се уговори директно, а у већем броју случајева, баш као и код наших колега у читавом свету, регистровани трговци проналазе посао на светском тржишту и откупљују наше производе које даље пласирају својим купцима. На домаћем тржишту наше фабрике продају производе из сопственог програма војсци и полицији без посредника.

Поводом непрекидних напада на сваки посао који закључимо, на сваки динар који поштено и у складу са законом зарадимо, овим путем желимо да кажемо јавности да ти напади које трпи наша индустрија и наша производња не трпе наше колеге у својим земљама. Сваки наш производ може да буде продат тек ако се утрврди да не иде ни у једну земљу која је под санкцијама УН. Све остале земље су тржиште и ми се за простор и послове боримо са моћнијим и богатитијим од нас. Навикли смо да наше производе са страних тржишта истискују моћни и богати лобисти али и за нас је новина да нас са тржишта искључују домаћи лобисти и политичари. Обично нас саплићу у иностранству, сада то раде и у Србији. Ми ћемо поштовати сваку одлуку наше државе али желимо да нагласимо да ниједна продаја оружја није без друге стране и да никоме не можете продати ни метак да се не јави увређени или уплашени сусед. Ако нам се забрани да послујемо са сваком земљом која на нашем простору нема довољно јак лоби, онда је судбина нас и наших породица веома неизвесна.

About the Author