04
мај
2017

POMEN ZA OSAMNAESTOGODIŠNJICU OD POGIBIJE PILOTA MILENKA PAVLOVIĆA

Posted By :
Comments : 0

Svake godine od 4. maja 1999. tačno u dvanaest sati i četiri minuta, naš grad Valjevo se odužuje narodnom heroju komadantu 204. lovačko-avijacijskog puka, koji je poginuo u borbi sa NATO eskadrilom, pokušavajući da spreči bombardovanje naše fabrike „Krušik”. Prigodan govor i sećanje na Milenka održao je pukovnik Željko Biljić, komandant jedinice na čijem je čelu u trenutku pogibije bio hrabri Milenko Pavlović, rekavši „Uprkos godinama, sećanja na Milenka ne blede kao i sam čin njegove pogibije koji ga je odveo među besmrtne. Družili smo se i učili od njega, a sada mlade pilote učimo veštini, hrabrosti i viteštvu koje je on posedovao”.
Nakon parastosa, koji je služio episkop valjevski Milutin, cveće na spomenik koji se nalazi u blizini naše fabrike, položili su članovi porodice pilota, njegove kolege iz 204. lovačke brigade, predstavnici Vojske Srbije, MUP-a, kompanije „Krušik”, grada Valjeva i boračkih udruženja.
Milenko Pavlović je rođen u Gornjem Crniljevu kod Osečine, varošice nadomak grada Valjeva.
Odlikovan je ordenom za hrabrost, kao i ordenom Svetog vladike Nikolaja, najvećim priznanjem valjevske eparhije, a na današnjem pomenu, njegovoj porodici uručen je i orden prvog reda Srpske krune.

About the Author

Leave a Reply