04
мај
2018

GODIŠNJICA OD POGIBIJE PILOTA MILENKA PAVLOVIĆA

Posted By :
Comments : 0

Ove godine, kao i svake od 4. maja 1999. u dvanaest sati i četiri minuta, naš grad Valjevo se odužuje narodnom heroju komadantu 204. lovačko-avijacijskog puka, koji je poginuo u borbi sa NATO eskadrilom, pokušavajući da spreči bombardovanje naše kompanije „Krušik”.
„Milenkov let je trajao oko 12 minuta. Bio je to njegov poslednji let, ali i poslednji let do kraja NATO agresije. Poginuo je braneći svoju otadžbinu, izvršavajući najsvetliji i najsvetiji čin, žrtvujući sebe za odbranu svoga naroda. Istinski rodoljub i patriota svrstao se u red besmrtnih. Tim činom, hrabro i odvažno upisao se u red legendarnih srpskih junaka, komandanata i pilota, a njegov podvig će trajno predstavljati svetli primer za pokoljenja koja dolaze. Voleo je svoju porodicu, pilotski poziv, svoj rodni kraj i svoju zemlju. Najmanje što svi zajedno možemo da uradimo jeste da pamtimo, da se sećamo i da učimo na onome što je Milenko uradio. Milenko Pavlović je bio, jeste i večno će biti sa nama. Znamo da su njegova herojska krila i danas raširena i da nas štite“, rekao je pukovnik Željko Bilić.

Nakon parastosa, koji je služio episkop valjevski Milutin, cveće i vence na spomenik koji se nalazi u blizini naše fabrike, položili su članovi porodice pilota, njegove kolege iz 204. lovačke brigade, predstavnici Vojske Srbije, MUP-a, kompanije „Krušik”, grada Valjeva i boračkih udruženja.

Milenko Pavlović je rođen u Gornjem Crniljevu kod Osečine, varošice nadomak grada Valjeva.
Dobitnik je brojnih priznanja i odlikovanja. Odlikovan je medaljom za vojničke vrline, ordenom za vojne zasluge sa srebrnim mačem, ordenom za zasluge u odbrani i bezbednosti, ordenom hrabrosti i ordenom Svetog vladike Nikolaja, najvećim priznanjem valjevske eparhije.

About the Author

Leave a Reply